SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

Strah od otrovnih materija koje se nalaze u okolini i sa kojima ljubimci mogu da dođu u dodir je više nego opravdan. Dokaz su gotovo bezbrojni slučajevi trovanja i nažalost, brojna uginuća ljubimaca. Verovali ili ne, najčešća trovanja ljubimaca se dešavaju u kući i to hranom, kućnom hemijom, lekovima i biljkama. Na drugom mestu po učestalosti su trovanja različitim otrovima koji su namenjeni ubijanju glodara i pesticidima sa kojima psi i mačke dolaze u dodir tokom šetnji ili boravka na otvorenim prostorima.

TROVANJA HRANOM

Postoje namirnice i hrana koja nikako ne bi smela da bude dostupna psima, mačkama pa i sitnim životinjama, kao što su kunići, morski prasići, hrčci ili činčile.

  • Čokolada, bombone i slični slatkiši

Psi izuzetno teško metabolišu sastojke iz kakaa, koji je osnovni sastojak svih čokolada. U zavisnosti od količine čokolade i veličine psa javljaju se simptomi koji variraju od ubrzanog disanja i rada srca, eksitacije pa sve do situacija sa smrtnim ishodom. Gotovo sve ove namirnice sadrže i veće količine šećera koji takođe može da izazove akutno povećanje nivoa šećera u krvi (hiperglikemija) koje može imati fatalne posledice. Ksilitol koji je obavezan sastojak žvaka i razni veštački zaslađivači mogu da izazovu naglo lučenje insulina, što dovodi do malaksalosti, apatije pa i gubitka svesti.

Detaljnije o otrovnim namirnicama za ljubimce pročitajte u tekstu: Hrana koja je opasna za pse i mačke

  • Žitarice u svim oblicima

Hleb, razna peciva čak i kiselo testo koje nije termički obrađeno nisu namirnice kojima su psi, mačke i ostali ljubimci fiziološki prilagođeni. Konzumacija ovih namirnica dovodi do problema sa želucem, jetrom, pankreasom i crevima. Ne sme se zaboraviti ni na prisustvo glutena na koji su mnog ljubimci alergični. Termički neobrađeno kiselo testo u želucu nastavlja proces fermentacije pri čemu se oslobađaju velike količine alkohola i gasova uz neizostavno višestruko povećanje zapremine što može biti fatalno za ljubimca.

  • Sveže voće

Gotovo svi psi vole sveže voće. Tu takođe treba biti oprezan. Preporučuju se jabuke, kruške, dinje, lubenice, banane, kajsije… uglavnom svo sezonsko voće koje pas voli da jede. Oprez od trovanja, je potreban kada se radi o količinama koji pas može da unese. Veća količina šećera koja će se osloboditi ima isti efekat kao i kod unošenja čokoladnih slatkiša. Tu je i opasnost od pesticida kojima je voće tretirano ukoliko pas pojede neoprano voće.

  • Koštunjavo voće

Badem, orasi, pistaći, brazilski i indijski orah nisu namirnice na koje su psi navikli. Oni dovode do problema sa organima za varenje i kao i kod ljudi ponekad ozbiljnih alergijskih reakcija.

  • Sveže i suvo grožđe

Ove namirnice su zabranjene, pogotovu psima. Čak i u maloj količini izazivaju oštećenja bubrega.

  • Crni i beli luk

U malim količinama ove namirnice nisu zabranjene u ishrani ljubimaca. Međutim, u većim, mogu da dovedu do poremećaja u krvnoj slici, anemije, poremećaja u radu organa za varenje naročito želuca pa čak i disajnih problema.

  • Alkoholna pića i napici sa kofeinom

Alkohol je izuzetno štetan za organizam ljubimaca. Srećom, žestoka alkoholna pića su im izrazito odbojna ali slatkasti ukusi koje sadrže pivo, razni voćni likeri pa i vino – nisu. Reakcije su različite i ponekad krajnje suprotne. Promene ponašanja mogu biti od egzaltiranosti, ali i agresivnosti, do apatije, malaksalosti, gubitka svesti. Trovanje većom količinom alkohola može dovesti i do smrti ljubimca.

  • Neispravna komercijalna hrana

Ukoliko se hrana namenjena ljubimcima drži u neadekvatnim uslovima i dođe do zagađenja različitim nečistoćama, parazitima, bakterijama, gljivicama, vlagom i sličnim uzročnicima koji mogu da utiču na sastav i karakteristike to takođe može da dovede do pojave simptoma akutnog trovanja. Najčešće  su to poremećaji u varenju, povraćanje, proliv, promene na koži malaksalost i odbijanje hrane.

Kod trovanja hranom posebno treba imati u vidu veličinu i telesnu masu ljubimca. Ona je u direktnoj korelaciji sa količinom toksičnih materija koje je ljubimac uneo. To znači da količine koje su primerene ljudima imaju mnogostruko jače i brže dejstvo na naše ljubimce pa su i posledice drastičnije.

Kao što smo naveli spisak otrovnih materija u domovima i okruženju je zaista veliki. Zbog toga obratite pažnju na ponašanje svog ljubimca, obezbedite prostor u kojem živi, pratite ga prilikom šetnji i na svaki način smanjite rizik od kontakta sa otrovnim materijama. Sve to nije baš tako lako, ali imajte u vidu činjenicu da posledice trovanja po pravilu nisu nimalo naivne, a ponekad su i fatalne.